Cursus Eerste Hulp met Homeopathie

1 middag, 4 à 5 uur
Inclusief reader en kistje met 37 remedies
Zelf een groep van 8 – 10 mensen samenstellen.
Prijs: €130 per persoon (inclusief reader, kistje en een tinctuur). Afhankelijk van de afstand en huur kan er een extra toeslag bij komen.

Klassieke homeopathie

Homeopathie is een geneeswijze die werd ontwikkeld door de Duitse arts dr. Samuel Hahnemann (1755–1843). Hahnemann’s wetenschappelijke experimenten leidden hem tot het proces van potentiëring: een stapsgewijze verdunning van het geneesmiddel. Dat maakt een geneesmiddel buitengewoon krachtig en tegelijkertijd vrij van schadelijke neveneffecten. Deze geneeswijze is gebaseerd op het principe ‘het gelijke wordt genezen met het gelijkende’. In de praktijk betekent dit dat een geneesmiddel dat in staat is om bij gezonde vrijwilligers (dus geen proefdieren!) bepaalde symptomen op te wekken, ook in staat is dergelijke ziektesymptomen te genezen.

Dat klinkt misschien ingewikkelder dan het is, maar in het klein passen wij dit dikwijls zelf ook toe. Denk aan een ui naast het bed bij verkoudheid. De ui geeft verkoudheid-symptomen als je hem schilt en in stukjes hakt, maar verzacht die juist als je al een loopneus, tranende ogen en/of keelpijn hebt.

Het lichaam is meer dan een optelsom van onderdelen. Anders dan bij een machine ontwikkelt het lichaam zich, voert het zijn functies uit en repareert het zich geheel zelfstandig. Ieder mens draagt zijn eigen geneeskracht in zich! Deze geneeskracht is een functie van de levenskracht zelf.

Ziekte is een verstoring van deze kracht. De meeste bacteriën krijgen slechts vat op ons als onze eigen geneeskracht of weerstand laag is. De homeopathische geneeskunde is erop gericht de verstoorde levenskracht te corrigeren en verhoogt daarmee het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

De homeopathie richt zich niet op het bestrijden van symptomen van het zieke lichaamsdeel, maar behandelt de oorzaak en herstelt daardoor de balans en dus de gezondheid.

Cursus onderdelen

Beide cursussen Eerste Hulp met Homeopathie bestaan uit de volgende drie onderdelen:
-Filosofie en werkwijze
-Eerste hulp bij … (de te behandelen klachten)
-Materia Medica (de geneesmiddelen en beschrijvingen)

De klachten die worden behandeld en staan beschreven in de reader.

Onderdelen:

Beten en steken, botbreuken, brandwonden, buikpijn – maag- en darmklachten (koliekpijn, voedselvergiftiging of buikgriep, andere spijsverteringsproblemen), diarree, heimwee, hoest, hoofdletsel en hersenschudding, kneuzingen en blauwe plekken, koorts en griep, oogletsel, oorpijn, reisziekte, slapeloosheid, tanden krijgen, verkoudheid, verstuikingen – verrekkingen – ontwrichtingen, wonden, zonnebrand en zonnesteek.

Materia Medica

De 37 remedies die in het doosje worden geleverd, staan allemaal beschreven in de reader. Homeopathische middelen worden niet getest op dieren, maar op vrijwilligers – die kunnen immers aangeven wat ze ervaren, wanneer/hoe iets beter voelt, wat ze dromen, etc. De uitkomsten van al die (fysieke en geestelijke) bevindingen worden opgeschreven en vormen de (homeopathische) materia medica.

Contact

Gebruik onderstaand contactformulier voor vragen, aanmeldingen of andere berichten.