Nieuwe maan 1 februari 2022

6:46 uur

De nieuwe maan valt samen met het Keltische Imbolc. Het is het middelpunt tussen Midwinter en het Lentepunt en luidt het prille begin van het voorjaar in. De levenskracht van de natuur wordt weer zichtbaar en de sapstroom begint weer voorzichtig op gang te komen. De eerste lammetjes worden geboren en ik heb al de eerste sneeuwklokjes gezien. In vroeger tijden werden de akkers en velden gereinigd en gezuiverd, voordat er werd geploegd en gezaaid. Imbolc is te vertalen als ‘rond de buik’, ofwel de buik van de Moedergodin of Moeder Aarde waarin het zaad werd geplant. Het thema ‘zuivering en diepgang’ hoort bij deze maanperiode. Het gaat erom tijd te maken om je eigen diepten te verkennen en zuiveren, voordat je iets nieuws gaat opbouwen. Is je fundering opgeruimd, stevig, klaar voor een nieuwe impuls, of valt er nog iets te helen of op te ruimen? In jouw innerlijke diepte kom je ook in aanraking met wat je wel of juist niet wil. Luister naar jezelf, laat je leiden door je innerlijke stem en je onderbuikgevoel, neem jezelf serieus! Dat is de eerste stap, voordat je besluit wat je daadwerkelijk wilt gaan zaaien en laten groeien de komende maanden.

De nieuwe maan in Waterman maakt vrijheidslievend, origineel, vindingrijk en onafhankelijk. Als je enige dwang ervaart, heb je de neiging het tegenovergestelde te doen. Onderzoek steeds of jouw impuls een reactie is of iets wat je echt kiest om te doen. Want als je echt vrij wilt zijn, blijf dan afgestemd op jezelf, blijf dicht om je eigen as draaien en laat anderen geen ongewenste invloed op jou uitoefenen. Voordat je reageert, ga even te rade bij jezelf, voel, wees mild, en besluit dan wat voor jou het beste is. Onder een Waterman-Maan komen nieuwe oplossingen, ideeën en inzichten omhoog. Omdat je gevoel kan schommelen en alle kanten op kan schieten, zijn rustmomenten belangrijk. Maak steeds even tijd om weer tot jezelf te komen en op de koers van jouw eigen zielenpad te blijven.
Uranus, de heerser van Waterman, staat onharmonisch ten opzichte van de Maan en de Zon. Dit is de enige planeet die ‘andersom’ draait, wat al aangeeft dat rebelsheid, tegen de draad in gaan, maar ook eigen-wijsheid hierbij horen. In dit geval moet je uitkijken dat je niet dwars bent om het dwars zijn. Nogmaals, dan is het een reactie in plaats van een weloverwogen beslissing. Het kan deze dagen voelen of je zenuwen op scherp staan, terwijl je je emotioneel ineens nergens meer bij betrokken voelt. Maak geen impulsieve beslissingen, maar wacht tot enkele dagen na de volle maan als je een punt wilt maken. Enkele uren later staat de Maan naast Saturnus. Realisme kan helpen je doelen te bepalen, maar wees niet te hard voor jezelf. Zorg ook iedere dag voor een vreugdemoment(je), bijvoorbeeld stilstaan bij iets wat je hebt behaald of waarvoor je dankbaar bent, of geef toe aan iets wat jij fijn of ontspannend vindt. Zo houd je de balans tussen moeten en mogen.
Vesta, de godin van het haard en huis, maar ook de bewaarder van de heilige (innerlijke) vlam, heeft een milde positieve invloed op de nieuwe maan. Maak onder de nieuwe maan contact met je eigen innerlijk vuur. Wat houdt jouw vuurtje gaande? Waardoor laait het op, waardoor dooft het? Neem je voor goed voor jouw levensvuur te zorgen. Jij weet wat je nodig hebt, hoeveel je kunt geven of wat heilig voor jou is. Wees trouw aan jezelf.