Nieuwe maan 16 oktober 2020

21:32 uur

De herfst laat zich steeds duidelijker zien en voelen. Het is de tijd van introspectie en verborgen activiteit, waarin de binnenwereld een belangrijke plek inneemt. In de natuur speelt het proces van vergaan: bladeren vallen en verteren, paddenstoelen verschijnen vanuit de verborgen ondergrondse wereld. De krachten van de onderwereld worden zichtbaar en nemen toe. Zo kan ook ons onderbewuste meer van zich laten horen of kun je meer oppikken uit de onzichtbare wereld – onzichtbaar voor fysieke ogen, maar niet voor geestelijke ogen! Door beter te luisteren naar wat je (aan)voelt en naar de informatie die uit jouzelf omhoog komt (in tegenstelling tot de overload aan tegenstrijdigheden uit de buitenwereld), sta je steviger in deze woelige tijd.

De nieuwe maan staat naast de Zon in Weegschaal. De behoefte aan evenwicht, diplomatie en wederzijds respect spelen een belangrijkere rol, mede omdat je in harmonieuze situaties minder energie verliest. In vroeger tijden was dit de tijd om de geoogste goederen letterlijk te wegen en eventuele schulden af te lossen. Daarna kon je met een schone lei verder. Tijdens een nieuwe maan gaat de energie naar binnen, dus dit is een goed moment om hierbij stil te staan, voordat je in een nieuwe cyclus stapt. In deze periode van de Jachtmaan is het thema ‘overleven en transformatie’. Dus maak jouw balans op. Wat wil je loslaten? Wat moet je daarvoor nog afhandelen? Welk doel of welke droom wil je najagen de komende tijd? Welke voorbereidingen kun je alvast treffen?
Zowel Mars als Saturnus en Pluto staan onharmonisch ten opzichte van de Maan. Irritatie, agressie en competitie kunnen aan de orde van de dag zijn. Probeer geduldig en tactisch te werk te gaan, want daarmee bereik je meer dan met onbeheerst gedrag. Als je spanning voelt oplopen bij een ander, neem dan even afstand, zodat een mogelijke emmer ellende niet over jou wordt uitgestort. Het kan voelen of je getest wordt de komende dagen: net als je je iets hebt voorgenomen, word je er in een iets andere vorm mee geconfronteerd. Laat je niet uit het lood slaan als er druk op je wordt uitgeoefend, als regels worden verscherpt of als je een vertraging oploopt. Wees inventief, er zijn vast nieuwe mogelijkheden te vinden die wel bij jou passen of (zij)wegen die je wel kunt belopen. Controledrang maakt je wereld kleiner, geeft spanning, angst of obsessie, terwijl gezonde voeding, (samenzijn met) leuke mensen, plezier en zelfvertrouwen juist je weerstand verhogen en nieuwe mogelijkheden zullen tonen. Doorzoek je geest, ken jezelf en zet je er voor in om vrijheid te beleven en op jouw manier je eigen geliefde pad te lopen. Wellicht moet je dat niet van de daken roepen! Vooral de week voor de nieuwe maan, als Mars en Pluto vierkant staan, kan het betekenen dat er meer openlijke agressie en dreiging is in de wereld. Voel wanneer je beter een conflict kunt vermijden of wanneer je beter ongezien of stil je eigen ding kunt doen. Probeer zo zuiver mogelijk te zijn, want met Eris recht tegenover de Maan en de Zon, komen verborgen en verdraaide (wereldse) waarheden vanzelf aan het licht. Blijf uit de strijd als het niet de jouwe is!
Mercurius loopt retrograde van 14 oktober tot 3 november. Misschien loopt het op het communicatieve vlak (gesprekken, cont(r)acten, zaken, mail, technologie, etc.) niet helemaal zoals je het wilt of begrijpt. Deze drie weken geven wel meer ruimte aan het intuïtieve denken, geven nieuwe ideeën of brengen nieuwe mensen op je pad. Om-denken is de uitdaging en de kracht in deze periode, want dat leidt tot nieuwe mogelijkheden.

Tekst en foto © Petra Stam
Alleen delen mvv deze website!

TIP:
Maan(kaart en liefde)-workshops op 29 en 30 november in Groningen en Alkmaar

En twee manieren om in 2021 mijn Krachtdier jaarcursus te volgen: digitaal of (een heel nieuwe vanaf maart) live op drie locaties