Nieuwe maan 24 januari 2020

22:43 uur

Hoewel we ons bevinden in de periode van de IJsmaan en er soms wel wat vorst aan de grond is, zet de winter niet echt door. Dit zou de koudste tijd van het jaar zijn waarin de natuur zichzelf zuivert: wat zwak of eenjarig was, is afgestorven en verteerd. Stilte en uiterlijke rust heersen in de natuur, maar in de diepte ligt het nieuwe leven verborgen te wachten op de juiste tijd om naar buiten te treden. De eerste tekenen van leven verschijnen ook al in deze periode – het sneeuwklokje komt boven de grond uit en door het milde weer bloeien zelfs al krokussen en narcissen hier en daar. Langzaam gaat de aandacht weer een beetje naar buiten. Dat geldt ook voor ons. Na de samenstand van Saturnus en Pluto, die ons de afgelopen maanden dwong om oude vormen los te laten en nieuwe wegen die volop resoneren in te slaan, zijn we in een nieuwe fase terechtgekomen. Waarvoor is het tijd in jouw leven? Wat resoneert niet meer en vraagt om zuivering? Welke nieuwe deuren heb je op een kier gezet en wil je verder openen de komende maanden? Welke diepgang is nodig om vanuit begrip de nieuwe start te maken?

De Maan staat in Waterman, het teken van verandering, vernieuwing, individualisme én van onrust. De kracht van onafhankelijkheid en behoefte aan vrijheid nemen toe onder deze maan. Let op je gevoelens en ingevingen, want daarin vind je de richting die je wilt inslaan de komende tijd. Emotioneel betrokken zijn bij anderen kan lastiger zijn. Een regelmatige pas op de plaats om te luisteren naar je eigen innerlijk kompas is belangrijk om gefocust te blijven in plaats van in rondjes te rennen omdat je rusteloos bent. De Zon staat naast de Maan en wakkert nieuwe energie en initiatieven aan. De nieuwe maan staat voor evaluatie van oude gewoonten, gedragingen en geloven, waarna de Zon een nieuwe start bekrachtigt.
Asteroïde Cheiron helpt je om te realiseren wat jij nodig hebt in plaats van dat je je aanpast uit angst om iemand te verliezen. Zorg voor veiligheid in jezelf en buiten jezelf, een eigen vertrouwde plek vanwaaruit je weldoordacht en doorvoeld nieuwe stappen kunt zetten.
De planetaire heerser van Waterman is Uranus. Deze staat echter spanningsvol ten opzichte van de Maan en kan met gemak gemoedsveranderingen, emotionele wisselingen en onvoorspelbaar gedrag (in jezelf of anderen) veroorzaken. Wees alert op je eigen impulsen, maar vooral ook op die van anderen. Tegelijkertijd is het belangrijk om flexibel te blijven en je kop erbij te houden!

Tekst en foto © Petra Stam
Alleen dit artikel delen mvv deze website!