Volle maan 25 september 2018

De Oogstmaan (en ook de wassende maan) heeft een diepe oranjegele kleur. Dat komt door de rode ondergaande zon in combinatie met de blauwe lucht en de stofdeeltjes in de lucht. Deze Maan staat dicht

bij de horizon en daardoor lijkt ze groter dan andere volle manen. Dit is de tijd dat de oogsten worden binnengehaald. De bestemming is bereikt, volgroeid en klaar om er de vruchten van te plukken. Als iets op een hoogtepunt is, moet er ook iets worden losgelaten. Maar in het zaad zit de onsterfelijkheid besloten – dat zal weer nieuw leven brengen in de lente. Voor ons is dit een moment om de balans op te maken: wat was je inzet, en wat heb je bereikt? Wat mag ietsje meer of minder zijn in de volgende cyclus? Waarvan kun je nu genieten? Welke ervaringen neem je mee omdat ze je hebben doen groeien? De herfst is een goede tijd voor lange-termijnplannen, dé tijd om de innerlijke mens te voeden (bijvoorbeeld door een cursus of studie te gaan volgen om jezelf verder te ontwikkelen).

De volle maan staat in het sterrenbeeld Ram en geeft energie, moed en eigenzinnigheid om te staan en gaan voor jouw idealen. Het maakt je niet uit of anderen het met je eens zijn. Je temperament is je kracht, daarmee maak je zelfs anderen enthousiast. Een valkuil is onvoorzichtigheid of impulsiviteit: doordat je direct reageert vanuit je gevoel (of dat nou boosheid of passie is) kun je dingen doen waar je later spijt van krijgt. De Zon schijnt licht op de Maan vanuit het sterrenbeeld Weegschaal en ook Mercurius staat in Weegschaal. Daardoor ben je een brok dynamiet dat toch ook eerst afweegt of iets tactisch is voordat het tot ontploffing komt. De behoefte om met een schone lei te beginnen weegt waarschijnlijk zwaarder dan een impulsieve kort bevredigende actie.

Saturnus staat vierkant de Maan (en ook de Zon), wat een gevoel geeft van eenzaamheid of je niet gesteund te voelen. Vooral als je je een vreemde eend in de bijt voelt, kun je bevestiging bij anderen zoeken of je er nog wel bij hoort. Omdat gevoelens worden beheerst en moeilijk te uiten zijn onder deze maan, ontstaan er al snel misverstanden – anderen weten niet wat jij voelt en jij kan andermans reacties verkeerd opvatten. Wees aardig voor jezelf, zie wat je wél hebt bereikt en goed doet!

Cheiron staat ‘naast’ de Maan, wat emotioneel maakt en tegelijkertijd moeilijk om je te uiten. Er kan een pijnlijke herinnering omhoog komen, van vroeger of zelfs uit een ander leven. Hierdoor voel je je kwetsbaarder en ben je gevoelig voor alles wat dit gevoel triggert. Onderzoek wat jouw gevoelens zijn en wat jij nodig hebt. Zijn geven en ontvangen in balans? Probeer ook te werken aan ‘je thuis voelen in jezelf’ in plaats van emotionele veiligheid bij een ander te zoeken die volgens jou sterker is dan jij. Mars en Uranus geven de mogelijkheid om blokkades te doorzien en te doorbreken. Tel je zegeningen en wees dankbaar naar jezelf, voor alles wat je al hebt gedaan en bereikt.

Tekst en foto © Petra Stam – delen alleen mvv deze website
Foto: een van mijn Maankaarten

TIP:
In 2019 start ik de jaarcursus Krachtdieren in Ommen, Ulvenhout (bij Breda) en in Bergen (NH). Eens per maand een dag om via krachtdieren, meditaties, astrologie en creativiteit jezelf in al haar/zijn aspecten te zien en te worden wie je Bent.  Alles op: www.mijnkrachtdier.nl

In de maan-nieuwsbrief (abonnement) deze keer uitgelicht:
– Saturnus
– Cheiron
– Asteroïde Vesta
– De Zwarte maan en de Noordknoop
– Praktisch: om je centrum blijven – centreren (1)