Nieuwe maan 6 oktober 2021

13:07 uur

En ineens is het dan toch echt herfst. De tweede grote oogst is veelal binnengehaald, de bestemming is bereikt, volgroeid en de vruchten konden letterlijk worden geplukt. In het zaad ligt de onsterfelijkheid besloten, want daaruit zal weer nieuw leven ontstaan in de lente. Voor nu zal de energie van de natuur zich verder naar binnen keren voor een welverdiende rust. Als iets op een hoogtepunt is, zal er een ommekeer op komst zijn omdat er iets moet worden losgelaten. Zo zal de appel op de grond vallen zodat hij kan worden gegeten of om de zaadjes met de aarde te delen zodat er een nieuwe boom kan groeien. Voor ons is dit een goede tijd om weer een laagje dieper te gaan om te ontdekken: Wie ben je? Wat draag je mee? Hoe wil je verder? De nieuwe maan daagt je uit om naar binnen te gaan, in rust en stilte te voelen welke mogelijkheden er in jou besloten liggen. Waarop wil je je richten de komende periode? Voel ten diepste in jezelf wat je allemaal hebt bereikt de afgelopen tijd. Welke kleine successen en grote doorbraken zie je? Jouw ervaringen en wijsheden neem je mee naar de volgende cyclus, daarop kun je verder bouwen. Welke innerlijke voeding heb jij nodig? De herfst is een goede tijd voor lange-termijnplannen of een cursus die jou helpt je verder te ontwikkelen. Verzamel wat jij nodig denkt te hebben om de herfst en straks ook de winter door te komen. Wissel uit, deel, zorg voor elkaar, want je kunt de ander nog wel eens hard nodig hebben de komende tijd…

De nieuwe maan staat naast de Zon in Weegschaal. Vroeger was dit de tijd om schulden af te lossen, om de balans te herstellen waar dat nodig was, om weer met een schone lei te kunnen beginnen. Voel waar jij (in jezelf of met anderen) een nieuw of beter evenwicht wilt teweegbrengen. De Maan in Weegschaal maakt je gevoeliger voor sfeer, dat je op de ander bent gericht en dat je moet uitkijken dat je niet ten koste van jezelf de harmonie bewaart. Voel ook wat jij nodig hebt, bijvoorbeeld thuis, met vrienden of in de relatie.
Mars staat direct naast de Maan en de Zon. Dat geeft een bom aan energie, maakt dat je direct actie onderneemt op wat je voelt en wekt nieuwe initiatieven. Gebruik de energie die vrijkomt op een constructieve manier, want anders kunnen ingehouden angst, boosheid of frustratie een plotse uitweg vinden waarbij niemand is gebaat. Zorg voor een uitlaatklep, reageer je niet af op anderen maar ga sporten, schrijf dingen van je af of deel initiatieven die opbouwend zijn. Ongeduld, ondoordachtheid en impulsiviteit kunnen leiden tot ongelukken of ingegooide ruiten (van jezelf of een ander). Misschien voel je aan dat je op tenen om ‘een ongeleid projectiel’ heen moet lopen – doe dat dan ook. Luister naar je intuïtie, strijd voor iets in plaats van tegen iets, zet je energie om in een constructieve activiteit.
De invloed die Uranus uitoefent op de Maan, Zon en Mars maakt dit alles niet makkelijker en geeft extra spanning en impulsen. Het is moeilijk om te ontspannen omdat je de onrust om je heen voelt. Vooral als je druk ervaart van iemand die macht over je uitoefent, is het belangrijker om uit te zoeken of dit werkelijk zo is en wat je eraan kunt doen, dan impulsief stappen te ondernemen. Wees op je hoede, denk dingen door, zoek antwoorden en eventueel hulp als je dreigt vast te lopen. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Dat geldt voor iedereen onder deze maan! De innerlijke rebel breekt makkelijk door, vooral als die ervaart dat er onrecht in het spel is of als er radicale veranderingen worden doorgevoerd.
Asteroïde Justitia staat op dezelfde graad als de Maan, Zon en Mars. Justitia wakkert je gevoel voor rechtvaardigheid aan. Integriteit en recht (willen doen) worden met elkaar verbonden en vechtlust voor eerlijkheid groeit.
Mercurius loopt retrograde, wat de bekende misverstanden kan opleveren en verstorend kan werken op handel, communicatie en je denken. Pluto loopt vanaf deze dag weer ‘vooruit’, wat te voelen kan zijn doordat je veranderingen gaat doorvoeren in je leven, transformatie doorzet en tegelijk ervaart hoe jij vanuit hart en ziel iets kunt bijdragen in deze tijd.

Tekst en foto © Petra Stam
Alleen delen mvv deze website!

De derde druk van het Maanboek is er!
Ook mijn tarotboek is weer op voorraad – handig als je de online tarotcursus gaat volgen.