Nieuwe maan en zonsverduistering 30 april 2022

22:28 uur

In de periode van de Maan van het Ontwaken komt de natuur steeds meer tot leven en tot bloei. De sapstroom is op gang, blaadjes ontvouwen zich, bloesems geven kleur en produceren stuifmeel, en er worden veel jongen geboren. Tijdens een nieuwe maan kun je stilstaan bij de ontwakende levenskracht in jezelf. Wat gaat er om in jouw hart? Waarnaar gaat jouw enthousiasme uit? Welke geliefde doelen komen op? Wat wil geleefd worden en wat heb je daarvoor nodig? Dit (h)erkennen is een eerste stap om je acties te bepalen.
Beltane werd door onze Keltische voorouders gevierd op de Meiavond (30 april op 1 mei) of als de Maan op 15 graden Stier stond. Het feest begon bij zonsondergang en luidde de lichte helft van het jaar in. Tijdens dit oude vruchtbaarheids- en vuurfeest werd de energie van liefde en passie gedeeld met de Aarde. Over het vuur springen had een zuiverende functie, maar hielp ook om je intenties kracht bij te zetten. De dauw van de vroege (mei)ochtend ontstond volgens oude culturen uit de stralen van de Maan of waren de tranen van Eos (de godin van de dageraad). Deze bracht geneeskracht en schoonheid. Wat je zelf kunt doen: verzamel in de vroege ochtend deze dauwparels en maak er een elixer of essence van om verdriet te verwerken en je thuis te voelen bij jouw zelf. Daarbij kun je bijvoorbeeld een citrien gebruiken om de energie van zonnekracht en overvloed toe te voegen. Maak er een eigen remedie van.
Op 30 april staat de Maan tussen de Aarde en de Zon in, waardoor er een gedeeltelijke zonsverduistering plaatsvindt. Omdat dit in de avond gebeurt, is de eclips voor ons niet zichtbaar, maar de astrologische en energetische invloed ervan spelen zowel mondiaal als persoonlijk door. Voel welke thema’s er bij jou spelen tussen 20:40 en 22:40 uur. Als de Zon wordt verduisterd, staat dat symbool voor een stuk van jouw zelf waarop een schaduw valt. Wie je bent en wat je wilt, kun je opnieuw vormgeven. Onderzoek wat er verborgen ligt in jou, maar wel wil worden geleefd.
De Maan in Stier helpt je bewust te worden van wat voor jou van waarde is. Aan de ene kant kan het gaan om materie die basiszekerheid geeft, aan de andere kant vraagt dit om te onderzoeken hoe het met jouw eigenwaarde is gesteld. Waarom ben jij waardevol? Wat is jouw waarheid momenteel? Waar ben je goed in en hoe zou je dat (misschien op een nieuwe manier) willen inzetten? Zon, Maan en Mercurius in Stier kunnen maken dat je liever speelt op zeker en niet wilt veranderen, ook al gaat iets niet zoals je het wenst. Door toe te laten wat jouw droom is en tussen deze nieuwe maan en de volle maan (16 mei) enkele stappen in die richting te zetten, breng je beweging in een nieuwe levensstroom. En als die eenmaal in beweging is, gaat die door!
Alleen Mars maakt contact met de Maan. Dat geeft een energie om gevoelens om te zetten in actie. Als je innerlijke spanningen ervaart, zorg dan eerst voor een uitlaatklep (sporten, filosofisch sparren), zodat je geen impulsieve of ondoordachte dingen doet.
Op 28 april staan Venus en Neptunus samen, wat ontvankelijk maakt voor schoonheid en kunst, en hoge idealen geeft. Ook geeft dit een verlangen om de liefde te ervaren als een sprookje. Een mooie dag om zowel aardse als spirituele verlangens te onderzoeken. Blijf toch ook reëel (voeten op de aarde), want je kunt teleurgesteld raken als je er in de dagelijkse werkelijkheid niets mee kunt. Tijdens de nieuwe maan en de eclips staan Venus en Jupiter samen, wat een gevoel geeft dat alles mogelijk is. Dat is ook zo, maar de valkuil is gemakzucht. Venus, Jupiter en Neptunus in Vissen maakt grenzeloos, onzelfzuchtig, hulpvaardig en opofferingsgezind. Daarom zijn gronding en realisme deze dagen een belangrijke tegenhanger. Wees niet alleen een zielenzorger voor anderen, maar ook voor jezelf.

Tekst en foto © Petra Stam
Alleen delen mvv deze website!