Tarotkaart De Dood

De Dood geeft een tijd van verandering aan – zelfs de noodzaak daartoe, omdat er anders in een volgende fase geen wedergeboorte kan plaatsvinden. Het witte paard toont het zuiverende proces dat de Dood brengt. Het zwarte harnas geeft aan dat duisternis zowel het einde als het begin van iets is. Dit is te vergelijken met de grond of de aarde, waarin het oude in de herfst wordt verteerd maar waaruit ook het zaad weer ontspruit in de lente. Zonder dit proces van opruiming van het oude zou er geen plaats zijn voor nieuw leven.
Ons ego en ons verstand hebben soms grote moeite met transformatie. Als het oude bekende wegvalt, kan een opkomende verandering koste wat kost worden tegenhouden. Ook als het oude helemaal niet fijn was, kan er aan worden gehecht want ‘het was wel bekend’! Angst voor de dood is vaak angst voor het einde van je ‘ik’. Toch is dit het moment dat het oude masker of ego losgelaten kan worden.

Deze kaart past bij de Schorpioentijd en geeft aan dat een oud stukje ego of een oude structuur niet meer werkt (de koning onder het paard). Hoewel de verandering al in volle gang is, is het zicht op het nieuwe pad er nog niet. Het ene wordt afgesloten en het nieuwe onbekende zal er aankomen. Het is de kunst om het vertrouwen te hebben dat er altijd iets nieuws voor in de plaats komt. Dat symboliseert het kind, dat in onschuld en vertrouwen de Dood (verandering) verwelkomt.
De dood geeft ook diepgang aan het leven, want hoe zou je in het leven staan als er geen dood bestond? Stap in het bootje, laat gaan wat niet meer past en neem je ervaringen en behaalde resultaten (oogst) mee naar de volgende fase in je leven!

Tekst grotendeels uit ‘In het licht van de Maan‘ waarin ik bij iedere maanperiode ook een tarotkaart heb beschreven die bij het maan-natuur-thema past.