Volle maan 28 januari 2021

20:17 uur

Deze periode is op het noordelijk halfrond de koudste tijd van het jaar; het kan vriezen, stormen, er kan sneeuw vallen. Uiterlijke rust en stilte heersen nog steeds in de natuur, maar in de diepte ligt het nieuwe leven verborgen te wachten op de juiste tijd om naar buiten te treden. Dat nieuwe leven overleeft de kou wel, want het is diep weggedoken en goed beschermd. Tijdens de IJsmaan zijn de eerste tekenen van leven zichtbaar: de eerste bolgewassen laten hun groen al zien. We bevinden ons nog in het winterseizoen, maar de dagen worden merkbaar langer en de aarde warmt heel langzaam op. Nu het eerste deel van de winter achter ons ligt, neemt onze behoefte aan licht letterlijk en figuurlijk steeds meer toe. Welke wensen sluimeren er bij jou? Wat laat je achter en wat neem je mee uit de afgelopen periode? En welke actie en stap(pen) zijn naar jouw gevoel nu al nodig om te zetten, zodat je in de lente bloei kunt ervaren? Het thema bij de IJsmaan is ‘zuivering en diepgang’. Onderzoek jouw innerlijke wereld en voel welke oude emotie klaar is. Wat dient jou en de wereld niet (meer)? In een wereld waarin de media dag in dag uit over gevaar en angst melden en alternatieven het licht niet mogen zien, is het extra belangrijk om bij jezelf te blijven. Wat voel, denk, ontdek of ervaar jij persoonlijk? Ga steeds weer terug naar jezelf, naar een stiltepunt in jou en probeer zuiver te varen op je intuïtie. Waar je je bewustzijn op richt, dat groeit. Laat respect, liefde en doorgang groeien.

De Maan staat in Leeuw, wat dit een vuurmaan maakt. Daardoor wordt je levenslust geactiveerd, wil je gezien worden, ben je enthousiaster, voel je snel meer zelfvertrouwen en heb je behoefte aan aandacht. De vraag is hóe je in de spotlights wil komen. Leeuw is geen copycat, maar wil vanuit eigenheid en autonomie in de wereld staan. Laat je leeuwenhart stralen, want dan krijg je de aandacht die je wenst. De Zon schijnt licht op de Maan vanuit Waterman, wat de behoefte aan vrijheid en rechtvaardigheid vergroot.
De invloed en druk van andere planeten op de volle maan zijn lastig en kunnen dit al snel maken tot een periode van boosheid, frustratie en groeiende onvrede. Mars wekt zowel passie als de innerlijke krijger, maar maakt tegelijkertijd dat je je belemmerd of tegengehouden voelt om je te uiten. Opgekropte energie heeft een uitweg nodig, anders knalt deze er ongecontroleerd uit. De behoefte om risico’s te nemen en impulsief te handelen door emotionele onderdrukking neemt toe. Onderzoek eerst of je niet tegen jezelf vecht en daarna wat een constructieve manier is om te bewegen en wat destructief is. De Zwarte Maan steunt Mars, waardoor je aan de ene kant vanuit je ziel ervaart dat ware vrijheid altijd in jezelf aanwezig is, maar aan de andere kant voelt dat verzet tegen beperkingen en dwang van buitenaf ook getoond moet worden. Venus – Pluto maakt dat je helemaal kunt opgaan in iets waarvan jouw hart opspringt en dit kan fanatisme geven. Voel waar jouw hart naar uitgaat, want dan weet je waarop je jouw passie en energie wilt richten. Voel hoe je verbonden bent met het aardse leven en tegelijk een ziel bent die geen beperkingen heeft; probeer daar tussenin het leven te leiden dat goed is voor jou en voor de wereld. De Maan tegenover Jupiter maakt dat de emoties die je voelt, worden uitvergroot. Omdat Jupiter vierkant Mars staat, zal dit vooral over frustraties gaan. Kijk uit dat je je gevoelens en privé niet zomaar deelt, want het kan tegen je gebruikt worden. Hoewel moed, enthousiasme en ook verzet tegen opgelegde wetten omhoog borrelen, kan het leiden tot conflicten.
Dan is er nog het vierkant tussen Saturnus en Uranus, dat het komende jaar af en aan zal spelen: regels, wetten, eenzaamheid, handhaving (Saturnus) geven druk op vrijheid, broederschap, je rechten en het sociale leven. Dat levert verzet op, ruzie, ongewone innerlijke spanningen, conflicten en geweld. Vooral als persoonlijke vrijheden verder worden beperkt, kan dit leiden tot opstand. Kijk uit dat frustraties niet naar binnen slaan, want dat haalt je weerstand naar beneden en die heb je juist nodig! Probeer uitdagingen om te draaien in mogelijkheden, voer negatieve emoties af en creëer mogelijkheden (wees inventief): wat kan wél, wat is goed voor jou en heb jij te brengen aan de wereld? Ga methodisch en geduldig te werk, en weet dat Uranus uiteindelijk sterker is dan Saturnus! Met asteroïde Hygeia die naast de volle maan staat, komen nieuwe thema’s rond gezondheid, hygiëne en ook de kijk op ziekte en gezondheid aan de orde. Compleet-denken en werkelijke zorg(zaamheid) (voor de mens, niet voor de portemonnee) brengt oplossingen. Hygeia was de dochter van Asclepius, de god van geneeskunst. Asclepius was zo betrokken bij de mensen en werd zo goed in genezen, dat hij mensen kon terughalen uit de dood. Zeus stak daar een stokje voor: om de balans te herstellen (zodat er niet te veel mensen op de Aarde liepen) doodde Zeus hem met een bliksemschicht en plaatste hem aan de hemel. Hygeia maant je aan om goed voor jezelf te zorgen (denk aan vitamine D, C en zink, rust en actie in balans, geluk ervaren met anderen en zingevende activiteiten) en erop te vertrouwen dat ‘genezing’ een nieuwe wending krijgt. Volg je innerlijke kompas in je hart.

Tekst en foto © Petra Stam
ALLEEN delen mvv deze website!

TIP: Lees alles over de Maan, gebruiken, rituelen, symboliek, tarot, bomen, sprookjes, en veel meer.: In het licht van de Maan (bijna toe aan een 3e druk!)