Volle maan en maansverduistering 21 januari 2019

6:17 uur

Meestal is dit (op het noordelijk halfrond) de koudste tijd van het jaar; het kan vriezen, stormen, er kan sneeuw vallen. De natuur zuivert zichzelf, wat zwak was of eenjarig was, is afgestorven en zelfs al voor een deel verteerd. Er heersen nog uiterlijke rust en stilte in de natuur, maar in de diepte ligt het nieuwe leven verborgen te wachten op de juiste tijd om naar buiten te treden. Sneeuwklokjes laten hun kopjes al zien en de dagen worden langzaam langer. Het thema van de IJsmaan is ‘zuivering en diepgang’ en dat is nodig om in de lente bloei te kunnen ervaren. Welke voornemens heb je? Zijn je ideeën nog actueel of passend? Welke ga je uitwerken? Sta stil bij wat er in jezelf leeft of sluimert, bij wat wil ontwaken en uitgroeien. Voel wat je écht wilt vanuit je hart.

De Maan staat deze dag het dichtst bij de Aarde (en wordt daarom een Supermaan genoemd), ze is vol én er is een totale maansverduistering. De Maan maakt je bewust van gevoelens en emoties, laat weten wat goed voor je is en wat niet. Tijdens een maansverduistering kun je tijdelijk niet goed bij je gevoel of je innerlijk weten komen. Dat kan onrust geven. Probeer je extra bewust te worden van wat er in je omgaat, want het geeft duidelijkheid over welke tendensen er bij jou in gang worden gezet de komende maanden. Je hebt de mogelijkheid om je emoties te ‘re-setten’, om emotionele bagage te verwerken en achter te laten. Daartoe moet je er wel doorheen gaan en niet er omheen (want dan komt het thema dubbelhard terug).

De volle maan staat nét (op 0 graden) in Leeuw, waardoor je extra passioneel en hartstochtelijk in het leven staat. Het kan voelen alsof je alles vergroot beleeft – zowel de fijne zaken als de drama’s. Kort maar krachtig laat je de buitenwereld zien hoe jij je voelt, want daar kun je geen doekjes om winden. De Zon schijnt licht op de Maan vanuit het sterrenbeeld Waterman, wat origineel maakt, oude waarden omwerpt om ze door nieuwe te vervangen. Maar omdat je emoties tijdelijk zo krachtig kunt ervaren, is het goed om niet meteen op ieder gevoel of idee een actie te zetten.
De Maan staat vierkant Uranus. Dat geeft spanning, vrijheidsdrang en rebellie. Emotioneel kun je je niet gemakkelijk ergens bij betrokken voelen en je houd al je opties open in plaats van je ergens op vast te leggen. Toch kan een onverwachte verandering of een hectische gebeurtenis ook juist een nieuwe deur openen. Luister naar je ingevingen, verbind die met je hart, en je weet of iets of iemand goed is voor jou! Zo kun je onderscheid maken tussen een korte kick en een fortuinlijke mogelijkheid. Geduld is een schone zaak, zeker omdat ook Mercurius vierkant Uranus staat: dat geeft chaotische gedachten en ongeduld. Je kunt een geniaal idee hebben, maar is het uitvoerbaar en goed doordacht? Neem de tijd om iets uit te werken voordat je je erop stort en een halfbakken resultaat hebt. Denk twee keer na voor je een geduchte uitspraak doet of als je ergens spontaan mee instemt, want het kan zich tegen je keren…
Ceres en de Maan staan harmonieus, waardoor je (als je de tijd neemt om naar je hart te luisteren) voelt welke emotionele voeding jij nodig hebt en wat je te geven hebt. De uitdaging is om steeds te voelen of er balans is tussen geven en nemen, actie en overwegen, hoofd en hart.

Tekst en foto © Petra Stam
Delen alleen mvv deze website!

In de Maan-nieuwsbrief (abonnement) deze keer extra:
– Maansverduistering
– Venus-Neptunus, Mars-Saturnus
– Vaste ster Altair
– Cheiron en Ceres invloeden
– Praktisch: orde scheppen in je doel of wens