Wat is oud en wat is nieuw…

Vanochtend zat ik te mijmeren over de wereld. Ineens herinnerde ik me mijn oudste zoons eerste middag op de kleuterschool (groep 1). Ik mocht mee in het kader van ‘wennen’, dus ik zat aan een tafeltje bij een groepje zes en zevenjarigen. Op het eind kregen ze een kleurplaat en kleurpotloden. En de juf gaf als instructie: “Het gras is groen en de maan is geel.” Wat!? Ik was echt perplex! Fluisterend zei ik tegen de kleine mensjes: “Altijd de kleuren gebruiken die je zelf wil hoor, want het gras mag ook blauw zijn, en soms is de maan gewoon paars!”
Het is misschien een klein iets, maar het is me altijd bijgebleven dat zelfs op dat onschuldige niveau (en zo jong) al een soort wordt voorgeschreven hoe wij denken, kijken, of de wereld vormgeven.
Daar moest ik aan denken, op deze 31e december, en hoe belangrijk het is om je eigen kleuren te leven, te Zijn! Hoe belangrijk het is jouw unieke kijk te hebben, jouw creatiekracht vorm te geven en om te leven naar je eigen ervaringen en kunnen. Haal je diepe weten (dat wellicht niet in het hokje paste) omhoog. Welke spontaniteit is onderdrukt vroeger? Op welke manier ben jij eigen-wijs omdat je voor jezelf denkt? Laat het er zijn, het is nodig! We leren zo veel dingen die ons in een kader houden, terwijl we juist buiten de kaders ons unieke zelf kunnen zijn.
Geef het gras en de Maan en alles de kleuren die jij wilt in 2022!
<3
XxX