Nieuwe maan en zonsverduistering 21 juni 2020

08:43 uur

Veel gewassen hebben inmiddels het hoogtepunt van hun groei bereikt en de komende maanden staan in het teken van rijpen. Volgroeien, volwassen worden, zich ontwikkelen, tot wasdom komen, het zijn processen die zich in eerste instantie van binnen afspelen. Daarna, als je plannen zijn gerijpt, komt het moment om actie te ondernemen. Een nieuwe maan vraagt om inkeer. Neem de tijd om ideeën en plannen verder te ontplooien en vorm te geven. Wat je (symbolisch) hebt gezaaid, is nu sterk(er) gegroeid en vraagt tijd om verder te rijpen, om de vorm aan te nemen die jij wenst. Wat kun of wil je meer tot ontwikkeling laten komen in deze periode?
Op de langste dag van het jaar is het nieuwe maan én is er een zonsverduistering. Midzomer is de tijd om je warmte, kracht en licht te laten schijnen. Wat wil jij meer in het licht zetten? Waarover wil jij helderheid geven? Een eclips vindt plaats als de maanknopen in de buurt staan. Dit betekent dat deze tijd gaat over levensdoelen en missies, over beseffen wat jouw ziel wil leren in dit leven. Je moet je ergens bewust van worden, maar in eerste instantie wordt het licht verduisterd en ervaar je onrust. Wie ben je en waar sta je in deze tijd? Er is veel aan de hand, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. De inzichten, acties, gevoelens en denkbeelden die deze dag spelen, geven een idee over de tendensen van het komende half jaar, want zo lang spelen de eclipsenergieën minstens door.

De nieuwe maan staat op 0 graden Kreeft. Maan en Kreeft horen bij elkaar, maar versterken ook de gevoeligheid, de behoefte om te zorgen en verzorgd te worden en de behoefte aan jouw eigen veilige plek. Op welk vlak wil jij meer onafhankelijkheid ervaren? Wanneer durf je niet aan te geven wat jij wilt, omdat je bang bent voor afwijzing?
Saturnus staat onharmonische ten opzichte van de Maan en de Zon. Deze planeet van discipline, orde, concentratie en remming beïnvloedt de zonsverduistering het meest. Wat wil je doen (Maan) en wat moet je doen (Saturnus)? Vrijheid en zelfexpressie worden wellicht bemoeilijkt door restricties en plichten. Dit thema wordt het komende half jaar uitgewerkt, zowel op het wereldse als op het persoonlijke vlak. De geest is altijd vrij. Hoe bepaal jij jouw vrijheid en welke verplichtingen ga je wel of niet aan? Voel steeds of een bepaalde actie bij jou(w levensdoel) hoort of niet, in plaats van tegen je gevoel in iets te doen.
Asteroïde Pholus staat tegenover de Maan en speelt dus ook een belangrijke rol tijdens de zonsverduistering. Pholus staat voor een verandering of omslagpunt, een keerpunt dat een domino-effect veroorzaakt. De mythische centaur Pholus moest een wijnfles in bewaring nemen en die mocht pas worden geopend als Herculus langskwam. Er ontstond verwarring, waardoor Pholus de fles te vroeg opende. Het hele paardenvolk werd daardoor woest en verloor het verstand. Het thema ‘is iets lang genoeg gerijpt voordat de geest het aankan?’ speelt hier een rol. Zijn we op dit moment, in deze hectische tijd zover om een andere state of mind aan te nemen? Pholus waarschuwt voor te snelle, ondoordachte en ongerijpte acties. Wat hebben we geleerd van onze voorouders? Welke specifieke expertise en bijzondere gave of mogelijkheid heb jij in je en wat is het juiste moment om die in te zetten? Sterrenbeeld Lynx start op de plek waar de nieuwe maan en zonsverduistering zijn. Wees als krachtdier Lynx: bewaar je kennis en uit je of deel pas als de tijd rijp is. De nieuwe maan in Kreeft helpt je dichter bij je gevoel te komen en duidelijk te voelen wat jouw levensweg is (nu) of hoe je daar dichter bij kunt komen. Geef jezelf de tijd, want een zonsverduistering kan eerst juist onduidelijkheid geven (duister) voordat het optrekt en nieuw licht brengt. Laat je leiden door licht, vorm je wensen en verweef daarin respect en liefde…

De zonsverduistering vindt plaats rond 7:45, maar is niet zichtbaar bij ons in Nederland.

Tekst en foto © Petra Stam
Alleen delen mvv deze website

TIP:
Driemaal is scheepsrecht -> de workshops ‘Zee-krachtdieren, Neptunus, Atlantis’ zijn nu op drie locaties in de zomer: 8 augustus Bergen, 25 juli Amersfoort, 22 augustus Ulvenhout (bij Breda).