Nieuwe maan en zonsverduistering 20 april 2023

6:12 uur

Na veel regen krijgt nu eindelijk de Zon de ruimte. Het blad barst uit de beschermende vliesjes en zorgt voor een groene explosie. De dagen zijn zichtbaar langer, de temperatuur neemt toe en daarmee ook het lentegevoel. Het kan ook ons de drang geven om (letterlijk of figuurlijk) naar buiten te treden. Toch vraagt het nog enige voorzichtigheid. Wat wil je gaan doen, uitdrukken of neerzetten? Is dat sterk genoeg in jezelf? Kan het tegen een eventueel stootje of zal een beetje tegenwind jou omverblazen? Voel aan je wortels of je fundament stevig is. Voel aan je kruin of je ideeën, plannen en weten helder zijn. Neem de tijd om dit te visualiseren: wat zie je, ervaar je of voel je als je je afstemt op je fundament? Wat ervaar je als je je afstemt op jouw lijntje met het universum (of je hoger zelf)? Hoe kun je dit steviger maken: wat heb jij nodig, wat is nodig, hoe kun je dit met intentie verstevigen? Zie jezelf als de brug tussen de Aarde en het universum. Alles is mogelijk, maar het vraagt wel voorbereiding, duidelijkheid en gepaste actie.

Voor de tweede keer staat de nieuwe maan in Ram. Nog net, want een uur later gaat ze naar Stier. Maar de invloed van de nieuwe maan en dus ook van de zonsverduistering gaat over de vurige Ramsenergie. Dat maakt dat ook deze maan impulsief kan maken, behoefte geeft aan verandering en dat je desnoods doorduwt (ramt) om een punt te maken. De Maan gaat over emoties: hoe ga je daarmee om en hoe uit je die? Onder een vuurmaan kun je niet je emoties inhouden, maar uit je die direct, soms voordat je zelfs besloot dat te doen – oeps, het is al gezegd! Dan is het toch handig(er) om je voor te bereiden op acties en uitingen, want anders kun je te snel gaan en moet je later weer aanpassingen maken. Spontaniteit is een kracht, maar probeer efficiënt te zijn in plaats van snel-snel iets in werking te stellen.
Mercurius staat heel dicht bij Uranus, waardoor dit dubbelop speelt: spontane, scherpzinnige, maar ook ongeremde uiting van wat je op dat moment voelt. Mercurius gaat van 22 april tot 15 mei retrograde lopen, waardoor het contact met Uranus tot 23 april speelt, dan afneemt, en begin juni weer toeneemt. Retrograde Mercurius in Stier laat je nadenken over wat bezit voor jou betekent en hoe je dit veilig kunt stellen, welke talenten je hebt en hoe je die wilt inzetten en welke vernieuwingen jij wilt doorvoeren in je leven. Tijdens de volle maan van 4 juni weet je welke stappen je hiertoe wilt en gaat zetten.
Een uur na de nieuwe maan staat deze vierkant Pluto. Dit kan maken dat je emotioneel uitbarst door een emotie die jou al langer kwelt. Onderzoek dus jezelf, want als je weet wat jou dwarszit, obsedeert of kwetst, kun je daaraan werken op een constructieve manier. Ook hier speelt impulsiviteit weer een rol; bezinnen voordat je gaat beginnen heeft veel zin!
De zonsverduistering van 20 april is niet zichtbaar bij ons, omdat die enkele uren voor zonsopgang plaatsvindt (van 2:45 uur tot 5:45 uur), maar de invloed ervan speelt wel wereldwijd. Tijdens een zonsverduistering staat de (nieuwe) maan tussen de Aarde en de Zon in, waardoor zonnestralen tijdelijk de Aarde niet kunnen bereiken. Het staat symbool voor jouw bewustzijn, het idee dat je over jezelf hebt, dat even in de schaduw komt te staan. Het kan tijdelijk onduidelijk maken wie je bent en wat je wilt. Tegelijk is dit een mogelijkheid om jezelf opnieuw uit te vinden!