Nieuwe maan en zonsverduistering 6 januari 2019

02:29 uur

De eerste nieuwe maan in het nieuwe jaar gaat samen met een (gedeeltelijke) zonsverduistering. In deze periode van de Maan van de Langste Nacht schuift de Maan voor de Zon, waardoor de Aarde tijdelijk minder zonlicht krijgt. Tijdens een nieuwe maan is de energie naar binnen gericht. De zonsverduistering geeft je de mogelijkheid nog verder naar binnen te kijken en ook nieuwe kosmische informatie binnen krijgen. Door te luisteren naar je innerlijke stem en het grote geheel te zien, kun je binnen en buiten op elkaar afstemmen. Het is een dubbelgoed moment dus voor reflectie: wat is klaar en laat je los of transformeer je voordat je een nieuwe cyclus instapt, een nieuwe weg inslaat of je voornemens gaat leven?

De Maan staat in Steenbok, wat een serieuze inslag geeft; spontaan je emoties tonen is er niet zomaar bij! Gevoelens die opkomen kunnen je zelfs ongemakkelijk doen voelen. Probeer niet te behoudend of plichtsgetrouw te zijn, want dan maak je het moeilijker voor jezelf om door deze kosmische deur te stappen. Saturnus (de planeet die bij Steenbok hoort) staat vlabij de Maan en de Zon en kleurt de zonsverduistering nog sterker in deze richting. Maak tijd om bewust in je buik en je hart te voelen wat jouw verlangens zijn. Blijf niet in het oude uit een gevoel van houvast en zekerheid. Met Mercurius in Steenbok kun je goed praktisch denken en plannen maken. Grappen maken over de dingen die je hinderen werken bevrijdend. Het is een perfecte tijd (en wellicht ook gemakkelijker om je op te richten) om werk te verzetten, bijvoorbeeld om je bedrijf of praktijk groter te laten groeien. Waar ligt jouw angst voor verandering? Wat is een diepe wens? Wees trouw aan jezelf!

Door de positieve invloed van Neptunus op de Maan en de Zon, worden zaken lichter, kun je (als je er de tijd voor maakt) voelen wat je grotere doel of intentie is, komen er dromen omhoog die je misschien had weggeduwd en kun je creatieve oplossingen bedenken voor eventuele moeilijkheden. Neptunus werkt ook harmonieus in op Saturnus, wat helpt om spirituele doelen te integreren in praktische of materiële zaken. Door hard werken (Saturnus) kun je een droom (Neptunus) verwezenlijken.
Uranus, de planeet van vernieuwing, flitsende inzichten en vrijheid, gaat op 6 januari weer recht lopen. Dit betekent dat je de inzichten, plannen en wensen die je had of hebt nu in beweging kunt krijgen, dat je er actie op kunt ondernemen of een vernieuwing in je leven werkelijk kunt doorvoeren.

Tekst © Petra Stam, alleen delen mvv deze website