Volle maan 19 december 2021

5:37 uur

In deze tijd van het jaar nemen het donker en de kou nog verder toe en lijkt de natuur dood. Daarom nemen de groenblijvende bomen een speciale plek in: deze staan symbool voor onsterfelijkheid (de eeuwige levensgeest) en vruchtbaarheid. Je kunt naaldbomen vergelijken met levensbomen die onderwereld en bovenwereld samenbrengen op het aardse vlak. Als mens ben je ook verbonden met je wortels én ben je geest of ziel die deze ervaringen opdoet. Beide hebben invloed op elkaar, dus deze delen van jezelf kennen geeft jou meer mogelijkheden in het leven. De geest is onsterfelijk, heeft overzicht en kan los van de stof de werkelijkheid ervaren. Het lichaam is aardgebonden en vraagt om een goede behandeling, maar kan ook opleven door de input van de geest. De volle Boommaan met het thema ‘dood en wedergeboorte’ vraagt je je te verbinden met aarde (stof en tijdelijk) en ziel (onstoffelijk en eeuwig). Je hebt dit lichaam, jouw eigen bijzondere tempel, om je aardse beleving op te doen. Ceres (de Grote Moeder, ook Moeder Aarde) en de Noordknoop (levensmissie) staan beide op 0˚ Tweelingen. Wat kom jij de Aarde brengen, precies nu? Hoe eerbiedig je jouw aardse stofje (je lichaam)? En welke ervaringen op het aardse vlak hebben jouw ziel verrijkt?

De volle maan in Tweelingen maakt nieuwsgierig, geeft behoefte aan samen-zijn en maakt dat je (nieuwe) kennis wilt opdoen. De Zwarte Maan staat een stukje verderop in Tweelingen, waardoor het Tweelingenstuk verdiepend werkt: je hebt behoefte aan écht contact met elkaar en uitwisselen, voelt wat er werkelijk wordt gezegd, wat er achter woorden verscholen gaat. Je vindt de balans tussen beide door zelf zuiver te blijven in je communicatie: zeg genuanceerd wat je voelt, blijf niet te oppervlakkig en stel vragen zodat je niet in een aanname terechtkomt. Wissel uit op zielenniveau, zonder oordeel – op die manier kom je dichter bij elkaar.
Jupiter heeft de grootste invloed op de Maan. Dit brengt optimisme en bewerkstelligt groei. Let op mogelijkheden om spiritueel en materieel te groeien en zet je daarvoor in. Op alle mogelijke gebieden kun je rijker worden als je je gevoel volgt en er actie op onderneemt. Het is gemakkelijker om je gevoel te delen – openheid, respect en eerlijkheid geven geluk in de liefde en ook op zakelijk gebied (samenwerken). Spreek je support uit, deel met anderen, verruim je horizon! Wees je bewust wat je geeft, want dat krijg je drievoudig terug onder deze maan.
Venus en Pluto staan slechts een graad van elkaar verwijderd. Die samenstand (een week voor tot een week na de volle maan te voelen) kan doen hunkeren naar liefde en echte kameraadschap. Zet je kracht en macht in op een positieve manier, niet om anderen te manipuleren (Jupiter zorgt ervoor dat dit hoe dan ook terugkaatst!). Je trekt aan wat en wie bij jouw energie past, dus observeer wat voor magneet jij bent en zet eventueel veranderingen in. Vergeet niet dat je vrije wil hebt en dat jij bepaalt waarop je je aandacht richt! De Maan staat onharmonieus ten opzichte van Venus en Pluto, waardoor de disbalans in alle soorten machtsverhoudingen zichtbaar(der) wordt. Angstgevoelens, teleurstelling en spanning kunnen oplopen. Probeer je te uiten, constructief te handelen, hulp te zoeken, er niet alleen mee te zitten onder een donker wolkje – je bent niet alleen!
Venus gaat deze dag retrograde lopen – achteruit lopen – tot en met 29 januari. Haar energie is misschien niet zo duidelijk zichtbaar en voelbaar in de buitenwereld, maar voel dat jouw innerlijke vuur brandt! Als er iets omhoog komt dat onverwerkt is, zet het dan in jouw innerlijke vuur, zie het, begrijp het, en transformeer het naar iets nieuws. Pluto helpt je daarmee! Venus in Steenbok maakt het al lastig om liefdesgevoelens te uiten of je kwetsbaar op te stellen. Observeer jezelf: wat denk je, voel je, ervaar je in deze periode als het gaat om liefde, verbindingen aangaan, affectie geven en verlangen? Stap uit een oude routine als dat je helpt om meer vanuit vrijheid in de liefde of in de wereld te staan.
Het is een tijd van omhelzen en loslaten. Het spanningsvierkant tussen Saturnus en Uranus staat op 24 december voor de laatste keer scherp. Wat heb je geleerd het afgelopen jaar als het gaat om regels en wetten ten opzichte van rechtvaardigheid? Deze hemelse invloed opent luid en duidelijk de ogen voor onrecht en onnodig lijden, voor nodeloze eenzaamheid en inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht. Uranus is een grote jongen die zich niet laat wegduwen. Hoewel Uranus nu nog retrograde loopt, gaat de planeet van gelijkheid, verbinding, revolutie en vernieuwing op 18 januari weer vooruit lopen. Wat in een goed Uranusvat zit, verzuurt niet en kan er vanaf die tijd uit. Of het gaat knallen of zal stromen, hangt af van wat er is gebrouwen…

Tekst en foto © Petra Stam
Alleen delen mvv deze website!

TIP: Start van de Krachtdieren jaarcursus. Een heel jaar voor Jou, met de kracht en inzichten die de dieren (en de thema’s) je geven, innerlijke belevingen met meditaties, diepzielduiken en er krachtiger uit komen, astrologie en creativiteit. Lees alles op: https://petrastam.com/activiteiten/krachtdieren-2-jaarcursus/